Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2012 14:10 - Триградско ждрело
Автор: hotelevelin Категория: Туризъм   
Прочетен: 1191 Коментари: 0 Гласове:
1



Триградското ждрело е пролом, който се намира на 1,5 километра северно от село Триград. Общата му дължина е 7 км, но същинското ждрело е 2-3 км. Трето по дължина е в България, след Буйновското ждрело и Трънското ждрело. Разположено е по поречието на река Триградска. Височината на скалите на места достига до 250 м.Движейки се по пътя, скалистите брегове тъй дълбоко се доближават един до друг, че пътят е всечен в тях. Мост прехвърля дълбокия и продълговат Османов вир. Хлад и лъх на плесен те просрещат там.

В миналото Османов вир се е минавал с лодка. Ако лодката била на отсрещния бряг, трявало да се чака дълго, докато дойде някой отгоре да я докара. При Османов вир се събират Триградска и Чаирска река. Образуват се два пролома - скалисти и тесни, дълбоки и потайни. Само шумът на реките ги оглася. Проломът на Чаирска река води за гората Шабаница, а проломът на Триградската - за село Триград. Триградският пролом е страшно дълбок. Скалите задушават реката. Тя хрипти, пени се и шумно се разлива по мраморния пад, набразден от зелените ивици на водния мъх. Навлизайки в пролома реката отънява, каньона се стеснява. Само една цепка небе остава над него. Нагоре по речното корито не тече вода. Сипейна скална маса е затрупала водата.

По скалите зеят пещерни дупки, най-известната от които е Харамийската пещера, която е пропастен тип пещера и предлагаща условия за екстремен туризъм. В нея според преданието населението се е криело в случай на мор и други бедствия. В скалните цепнатини виреят чадърести борове и прехвъркват скални лястовици. Небето над скалите е оръфана в краищата синя ивица, а слънчевите лъчи огряват по-малко от час пролома. Цели 15 минути продължава тази теснина, образувана от упорството на водата при двубоя й с мрамора. В миналото водачът е превързвал очите на пътниците, за да не им се вие свят по пътеката.Толкова страшна е пропастта на Триградското ждрело, но същевременно смайваща.

Като пушек от комин се издига водната пара от дълбокото скално гърло на Харлогата, както го наричат триградчани. Малко над Хорлогата реката потъва между скалите, разбива се на прах, който полита нагоре. Сега парапет огражда адското гърло. Горе на равното пътя пак следи реката, която кротко се прокрадва между камънаците, докато стигне малката котловина, в която е село Триград. В края на Ждрелото в посока село Триград от долната страна на пътя е входа за пещерата Дяволското гърло. През ждрелото води пътя и за Ягодинската пещера - един от Стоте национални туристически обекта. Многобройни са богатствата на Родопите и Триградското ждрело е едно от тях.

 

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hotelevelin
Категория: Туризъм
Прочетен: 101476
Постинги: 38
Коментари: 43
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031