Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2012 23:07 - Град Девин – в сърцето на Родопите
Автор: hotelevelin Категория: Туризъм   
Прочетен: 2854 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 02.06.2012 15:05


 Китно градче, сгушено в обятията на безграничните Родопи, приканва всеки българин да вкуси от благата на родината. Съчетало приказна и неповторима флора и фауна с незаменимите минерални извори и тътена на дълбоки пещери и планински богатства, това райско кътче е станало редовна отправна точка за всеки запален турист, както и за хората, решили да подарят на душата и тялото си дълга и благотворна почивка.

image

Градчето се намира в центъра на Средни Родопи в долината на река Въча. В близост са курортите Пампорово и Чепеларе, а на 45 км е приказният Смолян. Най-къс и лесен маршрут до града е през Пазарджик и Исперихово до Девин. Шосейните пътища са много поддържани и леснодостъпни за туристите.

За любителите на историческите разкопки и белези град Девин е истински извор на спомени от отминали епохи. Множество находки доказват, че селището е съществувало още от тракийско време. Големия брой стъклени останки, гривни от древни съкровища допринасят за красотата на историческата аура на градчето. В центъра на Девин е открит и средновековен некропол, доказателство за дълбоките ценности на града и неговото минало.

Още от стари времена в района се развиват абаджийството, рибовъдството, тютюнопроизводството, а в днешни времена по-модерен облик на града развива фасадата му, както и настоящите занаяти – развитие на туризма, главно балнеолечение, гъбопроизводтсво, рибовъдтсво и др. Летният театър, както и развиващите се жилищни модерни комплекси допринасят за скоростното развитие и съвременната инфраструктура.

Най-голямата ценност на града са лечебните минерални води, които са повод за развитието на балнеолечебни центрове, спа хотели. Модерните бази и уютната обстановка съчетана с перфектно обслужване и даровете, които чудотворната вода носи на духа и тялото ще направят всяка почивка незабравима и изключително полезна за физическото и психическото ни състояние.

Цярът за всякакви мускулни, ставни, бъбречни заболявания идва с ежегодни посещения, които ще станат навик за всеки запален турист. Девинската вода е и една от най-разпространените бутилирани води в България. Изворна или минерална, тя притежава чудотворни качества както за опорно двигателната система, така и за различни гинекологични, чернодробни заболявания.

В града е изграден голям балнеоложки комплекс с удобства за всеки вкус, а за тези, които желаят спокойствието на градския уют, в Девин са открити много семейни хотели и вили за гости. В последните години все повече хора от страната, а и извън нея, посещават Девин като туристически обект. Приказната природа със своята уникална растителност и животински свят, както и живописните природни форми в областта правят престоя незабравимо преживяване и карат всеки турист да посети отново този регион, за да вкуси от плодовете на неговите богатства.

В близост са живописните Триградски скали, мистериозната пещера „Дяволкото гърло”, както и пещерата „Ягодинска” са само част от уникатите по тези земи.

Хората в местността са много дружелюбни и гостоприемни. В града е издигната както църква, така и джамия. Всяка година заедно всички почитат празника на града в последните дни на месец Август, когато честват и освобождението на градчето.

Безкрайните иглолистни гори на Девинската планина, необятните поля и долини, дълбоките пещери и уникалните планински форми са частичката българска гордост, която ще завладее сърцето на всеки, посетил това райско кътче на българската земя.

 




Гласувай:
2



1. diso - Още не съм бил там
15.05.2012 23:30
Вече се замислям да посетим района по-скоро.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hotelevelin
Категория: Туризъм
Прочетен: 101620
Постинги: 38
Коментари: 43
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930