Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2012 16:36 - Кълве ли шаранът на Доспат в дъждовно време?
Автор: hotelevelin Категория: Туризъм   
Прочетен: 3935 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.06.2012 15:04


      Темата за улов на шаран не слиза от специализираните риболовни издания и форуми. Всеки е готов да изкаже своята позиция по един или друг въпрос относно поведението на тази популярна риба, базирани на опит в практиката. Интересни мнения се чуват по един такъв въпрос: храни ли се шаранът по време на дъжд? Стига се дори до напълно противоположни позиции – едни твърдят, че в дъжда рибата кълве, даже става още по-активна, други смятат, че спира да се храни. Къде е истината?

image

      Нека проследим аргументите на двете противоположни мнения. Първите се базират на логически разсъждения – дъждът обогатява водата с кислород и това неизменно повишава настроението, а оттам и апетита на рибите. Няма основателна причина шаранът да прави изключение от общовалидното правило. Другите обаче се доверяват на практиката и веднага са готови да разкажат един или друг епизод от риболовните си излети, когато в дъждовно време опитите им за улов на шаран са претърпели провал.

      Вярно е, дъждът внася живец под водата, а ако е придружен от вятър и съответно вълнение, неминуемо кислородното съдържание ще нарасне и в това отношение има благоприятни предпоставки за добра слука. Тук веднага слагаме едно голямо НО. Защото ако дъждът е студен (например в късна есен), по-продължителен валеж ще понижи температурата на водата. Вярно, това става бавно, но дори и 1-2 градуса разлика надолу от предните дни може да накара рибата да се изтегли от местата, в които ние я търсим. През лятото пък дъждовете често са съпроводени от гръмотевични бури. Излива се порой, но от небето се сипят светкавици и трещят гръмотевици. Е, как да чакаме шаранът спокойно да похапва на дъното? Няма как. Ще изчака да отминат катаклизмите на времето и едва тогава ще се сети за трапезата.

       С две думи – ако валежите допринасят за преждевременно охлаждане на водата, най-вероятно рибата ще смени позицията и ще търси подходяща температурна среда. Намери ли я, апетитът и се завръща. Застои ли се в новата, по-неуютна среда, може и да се откаже от храна за известно време. Ако обаче дъждът е кротък и не влияе съществено на температурата, няма защо да се притесняваме. По-скоро притесненията може да дойдат от друго място – от промени в атмосферното налягане, от по-рязък скок в нивото на водата. Най-вероятно неудачите при такова време идват по други причини и не бива да се заблуждаваме, че рибата престава да се храни. Може би просто не я търсим на точното място.

      Така че, вали ли, не бързайте да вдигате бялото знаме! Има всички предпоставки за успех, даже може би по-добри от предните дни, когато времето е било сухо и спокойно.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hotelevelin
Категория: Туризъм
Прочетен: 101632
Постинги: 38
Коментари: 43
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930