Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2012 18:22 - Както захранваш рибата, така ще ловиш на язовир Доспат!
Автор: hotelevelin Категория: Туризъм   
Прочетен: 7542 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.06.2012 15:02


     Още в детството си, когато получих първите уроци по риболов от баща ми, по време на почивката ни на язовир Доспат , се уверих, че за да хващам риба, трябва не само да намеря подходящото място, но и да съумея да я събера и задържа пред мен. Когато с времето усвоих тънкостите на фидерния риболов, вече бях сигурен, че подходящо приготвената захранка е в основата на успеха.

image

     По ония години си я правехме изцяло в домашни условия, ползвайки разни утвърдени в практиката рецепти.  В днешно време в магазините се предлага огромно разнообразие от захранки за всякакви риби и с разни компоненти.  Няма как да не се възползваме от тях, понеже са се доказали и е безмислено да губим време с трудоемка работа по подготовка на разни смески в домашни условия.

      Веднага обаче искам да предупредя: готовата захранка, дори да е от известна фирма, не може да работи еднакво добре при всякакви условия. Така че не разчитам само и единствено на пакетираната храна. Аз и моите приятели, фенове на фидерния риболов, по метода „проба- грешка” сме разработили някои работещи рецепти за най-посещаваните от нас водоеми – реки и язовири, което ни помага да се ориентираме по-бързо в обстановката.

     На какво трябва да се обърне внимание? За мен подготовката на захранващата смес е цяла наука, която продължавам да усвоявам. В условията на нарастващ рибарски пресинг, рибата става все по-капризна и мнителна, бързо привиква към определен вкус и миризма и с времето се налагат корекции. Представете си картината на ежедневно посещаван водоем, например язовир Доспат. Наоколо има още много рибари и всеки иска да хване риба, предлагайки разни лакомства. Това си е един вид конкуренция – рибата има много възможности за избор и ще се наложи творчески подход със захранката,  за да и се хареса повече, отколкото на колегите. Може би ще се впечатли от непознато ново ухание. Никой не може да каже кога ще предпочете миризмата на канела, на шоколад, анасон или някакъв плод. Все, пак не бива да се прекалява с ароматите това може да има обратен ефект. По-добре по-слабо ароматна храна, отколкото преароматизирана. По отношение на цвета – някои колеги подкрепят тезата, ме храната трябва да контрастира с дъното. На фона на светла храна мирните риби се чувстват видими и оттам – уязвими.

      Вкусовите качества на пакетираната захранка също може да се коригират, като се наблегнена един или друг компонент, харесван от рибите в конкретния водоем.  Може да се добави обезмаслено кокосово брашно, царевично брашно, меласа, захар и други продукти с хранителна стойност.  Трудовият процес на брега на водоема се свързва с овлажняването. Сипват се малки дози вода. Разбърква се енергично при всяка водна порция и едва след това се подава нова.  Добре приготвената пресята, овлажнена и бухнала маса трябва лесно да се слепва на топки и да се задържа без проблеми в хранилката.  А колко твърда ще е, зависи пак от обстановката – дали ще се лови в стояща вода или в течение.   

    




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hotelevelin
Категория: Туризъм
Прочетен: 101609
Постинги: 38
Коментари: 43
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930