Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2012 13:58 - Пъстърва
Автор: hotelevelin Категория: Хоби   
Прочетен: 964 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.05.2012 14:05


 

image

У нас се среща балканска пъстърва(Salmo trutta fario), американска(дъгова)(Oncorhynchus mykiss), сивен (Salvelinus fontinalis), дунавска пъстърва(Hucho hucho), черноморска пъстърва(Salmo trutta labrax). Тялото на балканската пъстървата е заоблено и леко странично сплеснато, покрито с дребни люспи. По горната и долната челюст има ситни зъби. Между гръбната и опашната перка има малък издатък, наречен "мазен плавник", който е характерен за всички пъстървови риби. Окраската на гърба варира според речното дъно, но в повечето случай е маслинено зелена с неправилно разхвърляни черни и червени петна. Червените петна са заобиколени от бели пръстенчета. Страните са жълто кафяви до златисти. На дължина достига средно около 40 см. При нормални условия 1-годишните екземпляри достигат тегло около 15-20 г, 2-годишните около 170 г и 3-годишните около 300г. Обитава високопланинските чисти и студени, богати на кислород, води. Хищна риба, която се храни с мухи, насекоми, червеи, ларви, мамарци, ручейници, малки рибки и други малки речни организми. Много борбена и силна риба. Балканската пъстърва е обект на спортен риболов. Лови се на плувка, на дъно, майсторите използват и риболов на полутежко с малко олово. Спининг риболова е много успешен с малки въртящи се блесни и воблери. Класиката е мухарския риболов, който е много атрактивен. Месото на балканската пъстърва е с отличните вкусови качества, поради което се смята за деликатес и е предпочитано в рибното меню. Може да се приготви по най-различни начини. Има много рецепти за приготвяне на пъстърва. Ето една от тях за пълнена пъстърва: Необходими продукти - 4 пъстърви, лимонов сок, краве масло за намазване, черен пипер, сол, 50 гр. замразен спанак, 100 гр. краве сирене, 1 ч.л. брашно, 1 жълтък, 2 с.л. сметана, кората и сока от половин лимон, щипка индийско орехче, черен пипер. Приготвяне: Срежете рибите през корема и ги почистете. Сложете ги на дъска с гърба нагоре и притиснете с пръст по дължината. Извадете гръбнака и ги обезкостете. Подправете и поръсете с лимонов сок. Задушете спанака, докато му се изпари водата, прибавете настърганото сирене, брашното, жълтъка, сметаната, лимоновата кора и сока. Подправете с черен пипер, индийско орехче и сол на вкус. С плънката напълнете пъстървите. Направете разрези по кожата на рибите, увийте всяко парче по отделно във фолио. Сложете ги в тава за печене. Сипете малко вряла вода в тавичката и печете на предварително загрята фурна около 30 минути. Минимално допустимите размери за улов на речна (балканска) пъстърва (Salmo trutta fario) 23 см, дъгова пъстърва (Oncorhynchus mykiss/ Salmo gairdneri irideus) 22 см, сивен (Salvelinus fontinalis) 20 см, дунавска пъстърва (Hucho hucho) 65 см


Заповядайте в хотел "Евелин" за да опитате доспатска пържена пъстърва!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hotelevelin
Категория: Туризъм
Прочетен: 102681
Постинги: 38
Коментари: 43
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930