Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2013 13:49 - Къде са трофейните американски пъстърви
Автор: hotelevelin Категория: Хоби   
Прочетен: 1454 Коментари: 0 Гласове:
0



    Риби с внушителни габарити все още се подвизават по някои наши водоеми.  5-килограмова американска пъстърва , уловена на язовир „Доспат” е поредното доказателство, че у нас все още се срещат  трофейни американки по някои от големите ни язовири. И понеже тази риба не попада в забранителния списък на зимноразмножаващите се, определен от закона за рибарството и аквакултурите, нека направим кратък анализ на популацията й, както и на някои риболовни постижения през последните години. Защото тя все пак си остава студенолюбива и се лови по-успешно през студената част на годината.

     Нека първо уточним защо не е сред  „привилегированите”, влизащи в забранителния списък през зимата. Американката, макар да образува и изхвърля хайвер, не може да се размножава по естествен път в нашите климатични условия. Излюпва се в инкубатори и я отглеждат в специализирани пъстървови стопанства. После я разселват в разни рибарници, полупланински и планински езера и язовири. Правени са зарибявания и в реки, което не е редно, понеже е по-устойчива и се явава конкурент на нашата речна пъстърва, популярна като балканка. Именно по тази причина не бива да се съвместява живота на двата вида в планинските реки. Царството на американката са големите височинни язовири, където пък речната пъстърва се среща  по-скоро инцидентно. Понася и водоеми с по-топла вода от полупланинската зона.

     Кои са водоемите у нас, популярни с присъствие на трофейни американки? Тук едва ли някой ще оспори лидерската позиция на язовир „Доспат”. Там зарибяванията в годините на социализма бяха ежегодни. Впоследствие заработи садково стопанство откъм град Доспат, което волно или неволно, периодично дава своя дан за обогатяване на рибното население. Сега вече има изградени садки и в приустиевата част на язовира, така че текучеството на одомашнена риба към дивата среда винаги и възможно.  Вярно е, че големите водни площи са обект и на множество бракониерски набези, даже имаше периоди на много занижен ( да не кажем липсващ) контрол и доста риба се изгреба не само от „Доспат”, но и от много други държавни язовири. Но е факт, че тази родопска перла държи най-едрите американки. Знае се за хваната 7-килограмова пъстърва, а ежегодно се хващат от рибари трофеи от порядъка на 3-5кг. Такива попадения са редки, но продължават да се случват. Даже местни хора твърдят за рекорд от времето на социализма, когато била уловена 13-килограмова американка. Няма обаче преки доказателства за такава риба. Може и да е била плод на болни амбиции по линия на някогашните социалистически съревнования.

     И други родопски язовири крият във водите си трофейни американки – „Голям Беглик”, „Широка поляна”, „Въча”, „Кричим”. Оцелели са от времето на ежегодните зарибителни кампании, но с времето са станали толкова трудни за улов, че много рядко се случва да се извади някоя от тях. Интересно, е че от този списък отсъства язовир „Батак”. Пускаха в по-далечното минало американки, но изглежда микроклимата не им понесе и не можаха да се съхранят. 

     За някои може и да е учудващо, но трофейни американки епизодично се хващат и от реките. Тазгодишният хит е 3-килограмов трофей от река Места. Даже в Смолян мълвата разнесе, че местен рибар хванал 8-килограмова американка, но от гръцка територия. Няма как да не се спомене и река „Въча”. Тя пълни три големи язовира (Цанков камък, Въча и Кричим), но и държи трофейни риби в горното си течение край Девин. При това там съжителстват и от двата вида – балканки и американки. Съчетанието им е неизбежно, заради провежданите  многобройни състезания по реката, при всяко от които се пускат американски пъстърви. При зарибителни акции пък активисти от местното ловно-рибарско сдружение наблягат на балканките.

     Набелязахме някои от популярните водоеми, за които е известно, че държат трофейни американки.  При целия нарастващ рибарски пресинг, при ширещото се бракониерство, необмисленото хидростроителство по реките и катаклизмите в климата, които налюдаваме, тези риби отстояват позиции и наедряват. А това значи, че продължават да палят амбиции и на тролингисти, и на обикновени брегови рибари.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hotelevelin
Категория: Туризъм
Прочетен: 101472
Постинги: 38
Коментари: 43
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031